Informatika

Формула 1

aleksandarc | 09 Maj, 2017 08:35

Увод

Формула 1 је најбржа трка моторних возила и заснива се на серијама трка које се одржавају на посебним стазама (тзв. пистама) или на затвореним градским улицама. Резултати се објављују у две категорије и одређује се две врсте победника:најбољи возач Формуле 1 и најбољи конструктор(екипа) возила Формуле 1.

 

Историја 

Прво такмичење Формуле 1 одржано је 1950. године. Првенство Формуле 1 је први освојио италијан Ђузепе Фарина.Због технолошких напредака у 90-им цена такмичења у Формули 1 је драматично порасла. То је повећало финансијски терет, што је резултовало да нискобуџетне екипе нису финансијски могле опстати у Формули 1. 

Трка и стратегија 

Сваки викенд Велике награде почиње у петак са два слободна тренинга,а наставља се у суботу са још једним слободним тренингом. Након слободних тренинга настављају се квалификације за недељну трку. Квалификације се одржавају по систему елиминација. Има 3 рунде. У првој рунди излазе се свих 22 возача на стази, најбржих 16 у тој рунди пролазе у следећу. 1. рунда траје 18 минута. Друга рунда траје 15 минута, и најбржих 10 пролази даље. 3. рунда траје 12 минута. Најбржи у тој рунди осваја пол позицију у трци.

Закључак

Формула 1(скраћено Ф1) је најбржа и вероватно најатрактивнија трка моторних возила.То је веома популаран спорт који се прати у више од 100 земаља. Формула 1 је један од најскупљих спортова и улагања спонзора су огромна, а та улагања се преносе на велике буџете тимова који се боре у Формули 1.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb