Informatika

Monako

veselaroletna | 09 Maj, 2017 08:31


Kneževina Monako je smeštena na ogromnoj steni koja izgleda kao da se otkinula sa alpskog vrha i uronila u srce Mediterana. Nalazi se na Azurnoj obali, na oko 15 kilometara od Nice i granici se sa Francuskom na istoku. Na oko dva kvadratna kilometra naseljeno je 32.000 stanovnika. Kneževina Monako je najgušće naseljena, a po veličini druga najmanja država na svetu (posle Vatikana). Poznata je kao Monaco i Munegu na francuskom, odnosno principatu de Munegu na lokalnom monegaškom jeziku, koji se predaje i u školama.

Službeno, kneževina Monako nema glavni grad, ali neformalno, glavni grad je Monte Karlo, koji je mnogo više od običnog grada. Monte Karlo je u svetu poznat po svojim kazinima, kockanju, glamuru i kao mesto u kome poznati provode odmor.

Mali bogati patuljak, Monako, je velika turistička atrakcija. Svoju slavu najpre duguje kazinu, koji uz turizam predstavlja glavni izvor prihoda. Treba napomenuti da samim građanima ove države nije dozvoljeno kockanje,ali zato na bogataše širom sveta deluje kao magnet i za njih predstavlja jedno od omiljenih mesta stanovanja.

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb