Informatika

Ford Mustang

sljukaa | 09 Maj, 2017 11:13

Ford Mustang je "pony car" automobil marke Ford i proizvodi se od 1964. godine, Mustang je bio Fordov najprodavaniji novi model još od modela A. Mustang je jedan od najstarijih Fordovih modela koji je još uvek u proizvodnji, trenutno je u petoj generaciji. Mustang je stvorio "pony car" klasu automobila, pa su uskoro došli konkurenti poput Camara, Javelin-a. 

 

Prva generacija

  Prva generacija se proizvodila 9 godina i u tom razdoblju se konstantno nadograđivala, prvi u odnosu na zadnji model prve generacije je 510 kilograma lakši i 20 centimetara kraći. Mustang je sagrađen na tadašnjem Falconu i spadao je u kompaktnu klasu, kako su noviji modeli bili veći i snažniji 1971. godine Mustang je ušao u klasu muscle car-a. Mustang se proizvodio kao limuzina, kabriolet i kao karavan.

 

Druga generacija

 Kako je stanje u svetu 1973. godine bilo pogođeno krizom energenata, Ford je bio već spreman napraviti potpuno novi Mustang. Novi mustang je manji i preko 200 kg lakši jer je tadašnje tržište to zahtevalo. Premda je manji, novi Mustang je bio pažljivo sastavljen te je u prvoj godini proizvodnje prodano 386.000 automobila. Do kraja proizvodnje 1978. godine prodano ih je preko milion. Ovaj Mustang se proizvodio kao karavan.

 

Treća generacija

Treća generacija se proizvodila 14 godina na Fordovoj Fox platformi koju su koristili mnogi Ford modeli poput Ford Fairmonta i Mercury Zephyra. 1987. godine je urađen facelift koji je prilično promenio izgled automobila. Ovaj Mustang se proizvodio kao limuzina, kabriolet i karavan sa troje vrata. Mjenjači korišteni u ovom Mustangu su automatski sa 3 odnosno 4 brzine i ručni s\ 4 odnosno 5 brzina.

 

Četvrta generacija

 Nova generacija kodnog imena SN-95 je sagrađena na nadograđenoj Fox platformi u koju je Ford uložio 700 miliona američkih dolara. Glavni cilj je bio upravljivost i udobnost automobila. Osnovni model je pokretao 3,8 litreni V6 uparen sa ručnim menjačem sa 5 brzina, kao opcija je bio automatik sa 4 brzine. Snaga motora je 145 KS a 1996. je nadograđen na 150 KS i dodan je novi opcijski automatski mjenjač s 4 brzine. Svi Mustanzi su imali disk kočnice na svim kotačima i zračne jastuke dok je ABS bio opcija.

Mustang GT je imao jači i poboljšan motor. Motor je bio 5,0 L sa 215 KS. 1996. godine GT je dobio novi 4,6 litreni V8 sa 215 KS, 1998. godine motor je nadograđen i razvijao je 225 KS.
1999. godine urađen je facelift, 3,8 L V6 sa 190 KS je postao osnovni model. Pred kraj proizvodnje taj motor je zamenjen sa 3,9 litrenim V8. Faceliftani GT je pokretao isti 4,8 L V8 sa 260 KS.

 

Peta generacija

 Peta generacija se proizvodi od 2005. godine, facelift je urađen 2010. godine. Kao i kod prethodnik generacija tako je i na ovom modelu napravljeno mnogo nadogradnji. Proizvodi se u AutoAlliance International tvornici u Michiganu. Ovaj Mustang je sagrađen na Ford D2C platformi koju ne deli sa ostalim automobilima. Ova generacija ima nekoliko varijanti: Mustang GT/California Special, Shelby Mustang, Bullitt Mustang, Boss 302 Mustang.

 

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb