Informatika

Ламборгини

shomy00 | 09 Maj, 2017 09:41

Ламборгини је италијански произвођач спортских аутомобила врхунских перформанси чије је седиште у италијанском селу Сант'Агата Болоњезе у близини Болоње.  Ламборгини је данас у власништву немачког произвођача Ауди АГ, које је у ствари предузеће у власништву Фолксфаген групе. 

 Предузеће је основано од стране Ферућио Ламборгинија. Претходно је Ламборгини био произвођач трактора. 

 Најпознатији модели Мијура, Дијабло и Мурсијелаго сматрају се најпожељнијим аутомобилима данас и најзаслужнији су за славу компаније.

 Историја

Први Ламборгини 350ГТВ представљен је на аутосалону у Торину. Продаја овог модела почела је следеће године. Након овог модела произведен је и модел 400ГТВ. Продаја ова два модела обезбедила је средства за стварање легендарног Ламборгини Миуре.

 

Након овог модела настали су модели који су били цењени широм света. Неки од њих су  ЛП500 Каунтач, његов наследник Диабло, као и последњи супераутомобил Мурсиелага.

 

Ламборгини се нашао под влашћу многих гиганата широм света. Након банкрота нашао се браће Мирман из Швајцарске, након чега га је преузео Крајслер. Након тога га је преузео Томи Сухарто да би 1998. године једини власник постао Ауди АГ.


Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb